Biszkoptowe ciasto z jeżynami (bezglutenowe)


Idealne ciasto bezglutenowe o delikatnej, biszkoptowej strukturze. Słodycz wypieku zostaje przełamana przez warstwę jeżyn o lekko kwaskowym smaku.

Niby bezglutenowy, ale polecałabym je wykonać nawet ludziom tolerującym to białko. Ot tak z czystej ciekawości oraz sposobności do przekonania się, że to, co bez gluteny, nie musi być od razu skreślane ze względu na (niedobry) smak.


Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (mogą być mielone blanszowane migdały)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 dużych białek
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania ciasta:
W misce umieszczamy obie rodzaje mąk, sodę oczyszczoną oraz sól i mieszamy suche składniki.
W większej misce ubijamy masło z cukrem do powstania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy białka i całość ubijamy do połączenia się składników.
Dodajemy połowę zawartości miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy.
Następnie wlewamy śmietanę, wodę o ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do dwóch form o średnicy 21-23 cm (jeśli nie mamy dwóch form, ciasto pieczemy w dwóch turach) wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych masłem.
Całość pieczemy w temperaturze ok. 200 °C przez 20-25 minut.
Ciasto chłodzimy na kratce. 


Składniki na nadzienie jeżynowe:
- 1 i 1/2 szklanki jeżyn
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka skrobię ziemniaczanej

Sposób wykonania nadzienia:
W rondelku umieszczamy jeżyny oraz wodę i gotujemy na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Następnie redukujemy moc ognia do minimum i pozostawiamy jeżyny na 5 minut. Po tym czasie, jeśli mieszanina będzie miała ciągle wodną konsystencję, dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy.
Nadzienie wylewamy na jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następnie przykrywamy drugim blatem.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty