Warzywa w curry z ciecierzycą
Danie idealne- proste i szybkie (25 min) do przygotowania oraz niezwykle aromatyczne.
Z podanego przepisu wychodzą około 4 porcje, więc jedzenia starcza prawie na cały tydzień.
- 350 g ciecierzycy w zalewie
- 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 450 g mieszanki warzywnej (najlepiej zawierającej w sobie m.in. kalafior, marchew)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- pieprz
- łyżka oleju roślinnego
Mieszankę warzywną możemy sami skomponować z surowych warzyw albo wykorzystać gotową bazę do której możemy dodać brakujących (ale ulubionych) w niej warzyw.
Sposób wykonania:
Odmrażamy warzywa (gotową mieszankę oraz dynię) na patelni z łyżką oleju pod przykryciem. Po odmrożeniu, które zajmuje około 10 min, zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy wodzie odparować. Po odparowaniu wody do warzyw dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, mleko kokosowe oraz przyprawy. Jeśli mleko przyjęło stałą konsystencję, można je rozpuścić- puszkę wstawiamy do garnka z gorącą wodą na około 4 minuty.
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 6-10 min pod przykryciem i na małym ogniu. Gotową potrawę możemy podawać z ryżem (np. jaśminowym) czy makaronem.
Smacznego!
mniaaaam, bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszności! <3
OdpowiedzUsuń