Mazurek z masą kajmakową
Mazurek- idealnie kruchy, idealnie uniwersalny. Maślany spód na wierzch którego możemy przygotować dowolne nadzienie. Tak, jak poniesie nas fantazja.
Do ciasta używamy jedynie żółtka. By nie marnować białka można z niego przyrządzić bezę, która świetnie może posłużyć za dekorację i podkreślić smak wypieku.
Składniki na ciasto:
- 175 g mąki pszennej (=1 szklanka + 2 łyżki)
- 25 g cukru pudru trzcinowego (2 łyżki)
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka śmietany 18%
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, które potem formujemy w kulkę, owijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm na kształt pisanki (rysujemy okrąg o promieniu 10,5 cm i wydłużamy z każdej strony na kształt jaja). Z pozostałych kawałków formujemy wałek i przyklejamy go do ciasta (za pomocą namoczonego w białku pędzla). Pamiętajmy, że ta krawędź chroni nasze nadzienie przed rozlaniem się poza obszar ciasta.
Ciasto ponownie zostawiamy w lodówce na okres 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Składnik na kajmak:
- 160 ml śmietany 30% (1/2 szklanki + 2 łyżki + 1 łyżeczka)
- 120 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki świeżo przygotowanej kawy
Sposób wykonania:
Składniki umieszczamy w garnuszku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiamy na 5-10 minut. Potem wylewamy na upieczone ciasto i rozprowadzamy. Przechowujemy w lodówce w celu stężenia masy.
Przed włożeniem do lodówki mazurka możemy udekorować orzechami czy ciastkami.
W akcji |
Całkiem prosty przepis 😃 dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃
OdpowiedzUsuńprosty a dający taką radość :) To ja dziękuję za stworzenie takiej ciekawej akcji ;)
Usuń