Mega czekoladowe bezglutenowe brownie




Brownie- ciasto czekoladowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Idealnie dla czekoladoholików. W tej wersji z dodatkiem kostek mlecznej czekolady, by spotęgować kakaowy posmak i dodać ciastu więcej słodyczy.

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków poddany lekkiej modyfikacji.


Składniki:
240 g gorzkiej czekolady (lub chipsów)
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
110 g drobnego cukru do wypieków (1/2 szklanki)
100 g zmielonych migdałów/ mąki migdałowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (koniecznie prawdziwego, naturalnego!)
100 g czekolady mlecznej

Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią, lecz wtedy musimy się pogodzić z tym, że aromat będzie nieco mniej wyczuwalny ;)

Sposób wykonania:
W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika, dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy. Następnie odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady- powstaje nam pięknie pachnący, gęsty sos czekoladowy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do osobnej miski dodajemy jajka oraz cukier. Delikatnie roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy przestudzony sos czekoladowy i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy zmielone migdały/mąkę migdałową i ekstrakt z wanilii/cukier z prawdziwą wanilią. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 28 x 18 cm (lub u mnie świetnie sprawdziła się forma do pieczenia chleba) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. W masie zanurzamy kostki mlecznej czekolady (sposób rozmieszczenia według własnej fantazji). Całość pieczemy w temperaturze 160 °C przez 30 min. Ciasto spożywać możemy dopiero po wystudzeniu- w czasie studzenia czekolada zastyga i dopiero wówczas ciasto nadaje się do jedzenia.

UWAGA!- w czasie pieczenia wydziela się silnie intensywna woń czekolady, jednak zaleca się nieotwieranie i niejedzenie niegotowego ciasta ;)




Smacznego!


Komentarze

Popularne posty