Ciasto z masłem orzechowym i kruszonką



Przepyszne ciasto z dodatkiem masła orzechowego i niesamowicie cynamonową kruszonką. To idealne połączenie gwarantuje szok dla naszym kubków smakowych, oczywiście taki pozytywy.

Banalnie proste a gwarantujące niezapomniane doznania smakowe.


Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na kruszonkę:
- 50 g roztopionego ma
sła
- 50 g mąki pszennej (ok. 5 łyżek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego 

Sposób wykonania ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Do osobnej miski dodajemy masło orzechowe, olej i cukier trzcinowy. Ubijamy aż do połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii (/cukier z prawdziwą wanilią).
Naprzemiennie dodajemy suche składniki i maślankę (najlepiej w 3 turach) do mokrych składników i ubijamy aż do połączenia. Uważamy, by nie ubić masy za mocno, bo wtedy ciasto wyjdzie suche .
Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 min.
Po wyciągnięciu pozwalamy pozostać ciastu w formie przez 5 minut, a następnie studzimy je na kratce.

Sposób wykonania kruszonki:
Do roztopionego masła dodajemy cukier, mąkę i cynamon. Mieszamy do połączenia się składników.



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty