Kruche budyniowe ciasteczka




Ciastka cechują się nietypowym połączeniem- obok kruchości nadanej im przez masło występuje ta inna, charakterystyczna dla wszystkich wypieków zawierających skrobię ziemniaczaną. Można ją już wyczuć podczas wyrabiania ciasta, bo pomiędzy palcami przedziera nam się struktura przypominająca piasek. Pozwala nam to umysłem wrócić do czasów błogiego dzieciństwa i zabaw w piaskownicy...

Ciastka jedynie dla wytrwałych, bo podczas pieczenia wydziela się niezmiernie cieszący zapach...

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 38/40 g waniliowego budyniu w proszku (koniecznie bez cukru i najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii)
- 120 g chłodnego masła pokrojonego w kostkę

Sposób wykonania:
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz budyń. Dodajemy masło i całość zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Zgniatamy je za pomocą widelca (wtedy nadamy ciastkom ciekawy wzorek) lub w w dłoniach. Ponownie chłodzimy w lodówce tym razem przez 1 godzinę. Przed pieczeniem można je posypać makiem czy czarnym sezamem.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-15 min.
Koniecznie podawać z konfiturą malinową!

Smacznego!




Bonus- kot też by zjadł


Komentarze

Popularne posty