Czekoladowe ciasto z wiśniami




Ciasto czekoladowe z wiśniami. Idealne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Można je zarówno upiec z owocami mrożonymi jak i świeżymi. Dzięki temu możemy się nim cieszyć zarówno w mroźnie, grudniowe dni jak i upalne tygodnie lata.


Składniki:
2 szklanki wiśni
1 szklanka mąki (ok 160 g)
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (55 g) + dwie łyżki
1/2 szklanki oleju (125 ml)
50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1/2 szklanki mleka roślinnego, (np. migdałowego) (125 ml), można użyć mleka pochodzenia zwierzęcego
1 łyżeczka soku z cytryny



Sposób wykonania:
Wiśnie zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. 
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie wsypujemy sól.
W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem dolewamy olej i całość mieszamy. 
Do miski z olejem, jajkiem i cukrem dodajemy 1/3 zawartości miski ze składnikami suchymi. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy pozostałą zawartość miski z suchymi składnikami (2/3 zawartości). Całość ponownie mieszamy do połączania się składników. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i mieszamy. Jeśli uważamy że nasze ciasto jest zbyt gęste, możemy dodać mleka.
Na spód formy wykładamy wiśnie. Zalewamy je gotowym ciastem tak, by były one całkowicie nim przykryte. Całość pieczemy w temperaturze 170 °C przez 30-45 min aż do tzw. suchego patyczka.


Smacznego!











Komentarze

Popularne posty