Kokosowe babeczki Raffaello
Kokosowy raj? Prawdziwa uczta dla podniebienia? Zdecydowanie tak, dla fanów kokosowego smaku.
Babeczki, zamiast mleka pochodzenia zwierzęcego, zawierają w sobie mleczko kokosowe. Sprawia ono, że nabierają wyjątkowych właściwości- miękkiej, puszystej tekstury, wyjątkowego aromatu oraz delikatnej "maślankowatości".
Zdecydowanie warto je upiec i umrzeć otulonym nutą kokosa.
Składniki:
230 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok 110 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
100 g masła
200 ml mleka kokosowego
20 ml wody
12 sztuk Raffaello
1 łyżeczka likieru kokosowego (opcjonalnie)
Do dekoracji:
śmietana kremówka 30%
4 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
Raffaello
Masło ucieramy z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i mieszamy, aż do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i całość mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe i wodę (+ opcjonalnie likier kokosowy), ciągle mieszając powstające ciasto na babeczki.
Gotową masę przekładamy do wcześniej wysmarowanych masłem formy na babeczki. Raffaello zanurzamy w cieście na babeczki, tak, by było ono w całości zanurzone (w innym przypadku, podczas pieczenia, spali się nam ono).
Całość pieczemy przez 22-25 min w temperaturze 180 °C aż do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu babeczek, śmietanę z cukrem ubijamy i ozdabiamy babeczki powstałą bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i Raffaello.
Komentarze
Prześlij komentarz