Bananowiec



Czasem nachodzi nas ochota na pieczenie czy zjedzenie czegoś słodkiego. Jednak wykończeni monotonią i szarą rzeczywistością nie mamy wystarczającej ilości energii nad siedzeniem nad ciastem...

Z pomocą przychodzi nam przepis na bananowca- niezwykle prosty, bez oryginalnych składników a zarazem dający efekt smacznego ciasta.


Składniki:
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
100 ml oleju
2 jajka
240 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka)
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 banany
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, sodę, sól i olej. Całość miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Potem dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i ponownie całość miksujemy na wolnych obrotach, aż do połączenia się składników. 
Ciasto przelewamy do formy do pieczenia chleba wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 150 °C przez 40 min aż do tzw. suchego patyczka.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty