Owsiane placuszki



Placuszki owsiane są świetnym pomysłem na śniadanie. Zdrowe, sycące a przede wszystkim dające możliwość skomponowania ich według własnego smaku.



Składniki:
-120 g płatków owsianych (1 szklanka)
-1 jajko
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka miodu (lub innego wybranego słodzika)
-sól
-zagotowana, gorąca woda
-masło/olej do smażenia
Opcjonalnie:
-kakao (jeśli chcemy, by placuszki były czekoladowe)
-masło orzechowe (jeśli chcemy, by placuszki miały smak masła orzechowego)
-owoce
-wybrana mąka (jeśli ciasto wyjedzie nam za rzadkie)

Sposób wykonania:
Płatki owsiane przepłukujemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, a następnie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (do wysokości płatków). Zostawiamy na 10-15 min, by cała woda została wchłonięta.
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy wraz ze szczyptą soli-piana będzie idealna, gdy odwrócimy naczynie, w którym ubijaliśmy białko, i piana nie spadnie nam na blat ;) Żółtko dodajemy do namoczonych płatków owsianych wraz z cynamonem, sodą oczyszczoną, miodem. Mieszamy aż do połączenia składników. Jeśli ciastko wyszło za rzadkie, dodajemy wybraną mąkę i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
Placuszki smażymy na patelni, najlepiej pod przykryciem. Wtedy wierzch "zetnie" nam się i nie będziemy mieć problemów z odwróceniem placuszków. Po odwróceniu nie przykrywamy ponownie patelni, jeśli preferujemy chrupiące placuszki. Lepiej jest też zrobić placuszki o mniejszych wymiarach- w ten sposób ułatwimy sobie smażenie.
Po usmażeniu doprawiamy i dekorujemy według własnego uznania.




Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty