Drożdżowe ciasto gwiazda z nutellą



Ciasto najbardziej kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić je w każdy inny dzień.

Aromatyczne, rozpływające się w ustach a przede wszystkim o smaku nutelli. Można by prosić o lepsze połączenie?


Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
1/4 szklanki letniego mleka 
3 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej (3 szklanki)
162,5 ml letniego mleka ( ok. 2/3 szklanki)
55 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
2 żółtka
30 g roztopionego masła
szczypta soli
min. 200 g nutelli (właściwa ilość zależy od tego, jakimi nutelloholikami jesteśmy)
1 jajko

Sposób wykonania rozczynu:
Do miseczki rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Całość zalewamy letnim mlekiem i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników (tak, aby nie było żadnych grudek).
Polecam do tego używać drewnianej łyżki i "rozcierać" mąkę o ściany miski- wtedy znacznie szybciej pozbędziemy się niechcianych grudek.
Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (20-30 min).

Sposób wykonania ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Po delikatnym wymieszaniu dodajemy żółtka, roztopione masło i mleko. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, w którym będzie nam "odchodzić" od rąk. Gdy zajdzie potrzeba, podsypujemy je mąką.
Gdy ciasto będzie już gotowe, miskę przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Pierwszą część rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 30 cm- pamiętamy o podsypaniu blatu i wałka mąką (krok 1.). Płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy nutellą (ilość według własnego uznania) i zostawiamy ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów (krok 2.). Rozwałkowujemy kolejny płat i przykrywamy nim płat pierwszy (krok 3.). Ponownie smarujemy nutellą. Powtarzamy czynność- rozwałkowujemy płat trzeci, przykrywamy nim płat drugi i smarujemy kremem orzechowym. Ostatnim płatem (czwartym) przykrywamy płat trzeci i całość lekko przyciskamy. Bierzemy talerz (o średnicy ok. 28 cm), przykładamy do ciasta i nadmiar wykrawamy nożem (krok 4.). Na środku ciasta szklanką (zaznaczoną na schemacie na czerwono) odciskamy mały okrąg (krok 5.). Wycinamy osiem części, nie przecinając małego kółka na środku powstałego w skutek dociśnięcia szklanki (krok 6.). Następnie ciasto dzielimy na 16 części (krok 7.). Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do wewnętrznej części. Następnie bierzmy kawałek znajdujący się obok pierwszego ( poruszamy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zawijamy dwa razy do wewnętrznej strony. Tak, aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok (krok 8.). Lekko zlepiamy brzegi by móc stworzyć z dwóch kawałków "parę". Postępujemy analogicznie ze wszystkimi kawałkami. Powinny nam powstać 8 par. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, pomijajamy miejsca z nutellą. Pieczemy w temp. 200 °C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.



 


Smacznego!



print recipe

Drożdżowe ciasto gwiazda z nutellą
Ciasto najbardziej kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić je w każdy inny dzień. Aromatyczne, rozpływające się w ustach a przede wszystkim o smaku nutelli. Można by prosić o lepsze połączenie?
Ingredients
  • 30 g roztopionego masła
  • 480 g mąki pszennej
  • 68 g cukru trzcinowego
  • 225 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • min 200 g nutelli
  • 25 g świeżych drożdży
Instructions
Sposób wykonania rozczynu: Do miseczki rozkruszamy drożdże i zasypujemy 1 łyżka cukru. Całość zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy do połączenia się składników (tak, aby nie było żadnych grudek). Polecam do tego używać drewnianej łyżki i "rozcierać" mąkę o ściany miski- wtedy znacznie szybciej pozbędziemy się niechcianych grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (20-30 min). Sposób wykonania ciasta: Do miski przesiewamy 450 gmąki (3 szklanki), dodajemy sól i 55 g cukru (1/4 szklanki). Następnie dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Po delikatnym wymieszaniu dodajemy żółtka, roztopione masło i ok. 2/3 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, w którym będzie nam "odchodzić" od rąk. Gdy zajdzie potrzeba, podsypujemy je mąką. Gdy ciasto będzie już gotowe, miskę przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia). Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Pierwszą część rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 30 cm- pamiętamy o podsypaniu blatu i wałka mąką (krok 1.). Płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy nutellą (ilość według własnego uznania) i zostawiamy ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów (krok 2.). Rozwałkowujemy kolejny płat i przykrywamy nim płat pierwszy (krok 3.). Ponownie smarujemy nutellą. Powtarzamy czynność- rozwałkowujemy płat trzeci, przykrywamy nim płat drugi i smarujemy kremem orzechowym. Ostatnim płatem (czwartym) przykrywamy płat trzeci i całość lekko przyciskamy. Bierzemy talerz (o średnicy ok. 28 cm), przykładamy do ciasta i nadmiar wykrawamy nożem (krok 4.). Na środku ciasta szklanką (zaznaczoną na schemacie na czerwono) odciskamy mały okrąg (krok 5.). Wycinamy osiem części, nie przecinając małego kółka na środku powstałego w skutek dociśnięcia szklanki (krok 6.). Następnie ciasto dzielimy na 16 części (krok 7.). Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do wewnętrznej części. Następnie bierzmy kawałek znajdujący się obok pierwszego ( poruszamy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zawijamy dwa razy do wewnętrznej strony. Tak, aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok (krok 8.). Lekko zlepiamy brzegi by móc stworzyć z dwóch kawałków "parę". Postępujemy analogicznie ze wszystkimi kawałkami. Powinny nam powstać 8 par. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, pomijajamy miejsca z nutellą. Pieczemy w temp. 200 °C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.
Details
Prep time: Cook time: Total time: Yield: ⌀ 28 cm

Komentarze

Popularne posty