Ciasteczka z masłem orzechowym




Każda kobieta zapewne marzy o byciu masłem orzechowym- uzależniającym, pociągającym obiektem westchnień wszystkich ludzi. Niestety pozostaje nam tylko możliwość delektowania się tym przepysznym składnikiem.

Przepis zaczerpnięty z CupcakeJemma, poddany lekkiej modyfikacji.

Składniki:
120 g niesolonego masła orzechowego (najlepiej domowej roboty)
110 g masła w temperaturze pokojowej
60 g drobnego cukru trzcinowego (1/4 szklanki + jedna łyżeczka)
60 g drobnego cukru do wypieków (1/4 szklanki + jedna łyżeczka)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (koniecznie prawdziwego, naturalnego!)
150 g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g czekolady gorzkiej/mlecznej drobno posiekanej (lub chipsów)
Orzeszki ziemne, czekolada posiekana lub chipsy oraz orzechy laskowe do udekorowania
Roztopiona czekolada do polania

Czekoladę mleczną i gorzka można stosować wymiennie, jednak przy wybraniu tej pierwszej polecam ograniczyć nieco cukier (tak do ok. 50 gr).
Orzechy laskowe nie są wymagane, lecz nadają niepowtarzalnego aromatu ciastkom. Można wykorzystać inne ulubione składniki takie jak np. marshmallow czy orzechy pekan.
Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią, lecz wtedy musimy się pogodzić z tym, że aromat będzie nieco mniej wyczuwalny ;)

Sposób wykonania:
Ubijamy masło orzechowe z masłem aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy cukier biały oraz trzcinowy i mieszamy. Następnie wbijamy jajko, wlewamy ekstrakt z wanilii i mieszamy do momentu, w którym masa będzie jednolita i gładka. Wsypujemy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i mieszamy do połączenia się składników  (wolne obroty). Dodajemy czekoladę i całość schładzamy w lodówce przez 30 min.
Po wyjęciu schłodzonego ciasta, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy ciastka na blasze ( ciastko powinno zajmować powierzchnię jednej łyżeczki i tworzyć kopczyk, druga łyżeczka służy nam do łatwiejszego ściągania i "usadawiania" ciasta na blasze). Delikatnie je spłaszczamy i wbijamy orzechy oraz czekoladę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 min (jeśli zajdzie taka potrzeba to nawet do 15 min).
Po wystudzeniu dekorujemy ciastka roztopioną czekoladą.




Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty