Ciasto z borówkami i kruszonką





Lato. Pora roku najbardziej kojarzona z wakacjami i upałem. Również z sezonem na pyszne owoce. Dlatego warto poświęcić się i, mimo wszechogarniającego gorąca, włączyć piekarnik ;) 

Przepis pochodzi z kanału CupCake Jemma, lecz został nieco zmodyfikowany na rzecz szczuplejszej sylwetki. Bo w końcu lato jest sezonem odkrywania ciała a fit trzeba być.


Składniki na kruszonkę:
50 g roztopionego masła
50 g mąki pszennej (ok. 5 łyżek)
1 łyżeczka cynamonu 
74 g drobnego cukru trzcinowego (1/3 szklanki)

Składniki na ciasto:
160 g drobnego cukru do wypieków (3/4 szklanki)
4 łyżki oleju
1 jajko
225 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki + dwie łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 ml mleka
250 g borówek amerykańskich

Sposób wykonania:
Zaczynamy od przyrządzenia kruszonki. Do roztopionego masła dodajemy cukier, mąkę i cynamon. Mieszamy do połączenia się składników . Odstawiamy na bok.
Teraz kolej na ciasto :) Cukier z olejem i jajkiem ubijamy aż do otrzymania jasnej i lekko puszystej masy (ubijamy na najwyższych obrotach przez około 3 min). Następnie dolewamy mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zawartość miseczki dodajemy do masy i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (bez grudek). Następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy, tak by ciasto pokryło owoce.
Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem). Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 50-55 min aż do tzw. suchego patyczka.




Smacznego!


Komentarze

Popularne posty