Sous le microscope: mleko





Pić czy nie pić? Oto jest pytanie...
Ludzie od zarania dziejów kłócą się o to, czy mleko jest szkodliwe czy wręcz wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm.
Dlatego też w dzisiejszym wpisie Le Petit Cuisinier postara się przedstawić Wam ten problem, ukazując za równo argumenty za jak i przeciw, w jak najbardziej obiektywny sposób.
Jednak z góry autor posta zastrzega sobie lekką stronniczość, bowiem na ten temat na wyrobione zdanie.

Czym jest mleko?
Mleko to wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, pojawiająca się w okresie laktacji. Nic bardziej odkrywczego. Poniżej znajduje się tabela wartości odżywczych mleka:



Największe problemy są jednym ze składników mleka- laktozą.
Laktoza to dwucukier (czyli węglowodan składający się z dwóch monosacharydów) zawierający w sobie galaktozę i glukozę.
I to właśnie z tym składnikiem związane są trzy choroby:
-nietolerancja laktozy, czyli niemożność spożywania produktów zawierających laktozę (nawet produkty oznaczone jako "bez laktozy" ową laktozę posiadają, w bardzo małej ilości, ale jednak), objawiająca się m.in. biegunkami czy wymiotami
-alergia pokarmowa na mleko, czyli choroba układu immunologicznego, wystąpująca najczęściej u małych dzieci. Objawia się m.in. wysypką (atopowe zapalenie skóry), wymiotami
-galaktozemia, czyli choroba genetyczna, związana z niemożnością przekształcania galaktozy w glukozę. Powoduje ona gromadzenie się w tkankach galaktozy oraz pośrednich produktów jej przemiany, co wiąże się z wystąpieniem u noworodków biegunek i wymiotów, a w zaawansowanym stadium choroby może dojść do zaćmy, uszkodzenia wątroby, nerek i mózgu.

Oczywiście w przypadku tych chorób niewskazane czy nawet zabronione jest picie mleka. Jednak to nie tłumaczy, dlaczego nawet w przypadku bycia "zdrowym", picie mleka uważane jest przez niektórych za coś niezdrowego.
Wyjaśnieniu tego zjawiska posłuży dalsza część posta.


MLEKO MA ZA DUŻO BIAŁKA
Z pozoru wydawać by się nam mogło, że jest to zaleta mleka. Zapewne ten schemat myślenia może nam się utrwalić przez znany nam wszystkim slogan "Pij mleko, będziesz wielki". Lecz musimy pamiętać, że co za dużo, to nie zdrowo.
W mleku krowim jest za dużo białka. Jest to logiczne, ponieważ ciele rozwija się w znacznie szybszym tempie niż człowiek. Dlatego też potrzebuje dużej ilości białka. Jego zawartość jest prawie 3,4 razy większa niż w ludzkim mleku.
Dlaczego jest to tak szkodliwe? A to dlatego, że jednym z produktów przemiany białek jest amoniak, który nierozcieńczony, jest szkodliwy dla naszego organizmu. Dlatego np. sportowcy, którzy spożywają duże ilości odżywek białkowych, powinni pić dużo wody, by rozcieńczyć szkodliwy amoniak. Zbyt duże stężenie amoniaku może prowadzić do m.in. niewydolności wątroby.
Co więcej, znajduje się powiązanie między szybszym dojrzewaniem i otyłością wśród ludzi, a spożywaniem mleka. W krajach wysokorozwiniętych, gdzie mleko stanowi bazę piramidy żywieniowej, wspomniane problemy są coraz częściej zauważalne (np. USA). Oczywiście związane jest to również ze stopniem przetworzenia produktów żywnościowych, jak i sama jakością pożywania. Lecz samo mleko, obecnie stanowi produkt wysoko przetworzony i pochodzi od krów, karmionych paszami zawierającymi liczne antybiotyki czy hormony wzrostu.

W MLEKU JEST ZA MAŁO WĘGLOWODANÓW
Zaleta czy wada? W przypadku rozwijającego się dziecka, na pewno stanowi to wadę. Jak wiemy węglowodany są źródłem energii dla naszego organizmu. Sam mózg potrzebuje znacznej ilości glukozy, w szczególności w momentach znacznego wysiłku umysłowego.


Photo by Annie Spratt on Unsplash


MLEKO A PRZYSWAJALNOŚĆ 
Przeciwnicy: Jak wiemy w naturze żaden dorosły ssak nie pije mleka (a ludzie w końcu to ssaki). Wraz z wiekiem przyswajalność mleka spada, bo też zmniejsza się produkcja enzymów odpowiadających za trawienie tego produktu.
Zwolennicy: Obecnie większość ludzi może pić mleko, bo zdolność do jego trawienia nabyliśmy na drodze ewolucji.

MLEKO JAKO ŹRÓDŁO WAPNIA
Zwolennicy: Mleko to źródło najbardziej przyswajalnego wapnia, co więcej zawiera licznie pierwiastki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Przeciwnicy: Mleko posiada za dużo wapnia, co może prowadzić do wielu schorzeń naszego organizmu. Co więcej, wbrew powszechnej opinii, nie jest on tak dobrze przyswajalny, ba przyswajalny jest wręcz źle. Dlaczego tak jest? Otóż mleko posiada zły stosunek zawartości wapnia do fosforu. Dlaczego jest to tak ważne? Otóż fosfor reguluje przyswajalność wapnia.

MLEKO JEST WYSOKO PRZETWORZONE
Z tym faktem nie da się kłócić. Powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych. Co więcej przez pasteryzację (obróbkę cieplną) traci część ze swoich właściwości.


Photo by Tyler Nix on Unsplash


MLEKO A NOWOTWORY
Zwolennicy: Nowe badania amerykańskie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że kobiety przed menopauzą, które spożywają większe ilości wapnia i witaminy D mogą być rzadziej narażone na raka piersi.
Przeciwnicy: Choroby nowotworowe są częściej spotykane w krajach, gdzie pije się mleko. Odpowiedzialne za to są hormony znajdujące się w mleku krowim (insulinopodobny czynnik wzrostu IG-1, gonadotropina, hormon stymulujący tarczycę, steroidy jajnikowe, epidermalny czynnik wzrostowy.). Picie mleka zaburza naszą gospodarkę hormonalną, co prowadzi do licznych, poważnych chorób.

MLEKO A OSTEOPOROZA I ZŁAMANIA
Zwolennicy: Picie mleka jest bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy i zapobiega łamaniom kości.
Przeciwnicy:  Mleko nie wzmacnia kości, tylko powoduje ich złamania. Przyczynia się do tego zawarty w ich składzie białko.

MLEKO A CHOLESTEROL I NADWAGA
Zwolennicy: Mleko zawiera substancje, które przeciwdziałają miażdżycy. Co więcej nie ma jednoznacznych badań , które udowodniłyby to, że mleko wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Przeciwnicy: Mleko zawiera w sobie tłuszcz pochodzenia zwierzęcego (nasycone kwasy tłuszczowe), które powodują wzrost poziomu cholesterolu w organizmie i nadwagę. Co więcej zawiera kazeinę, która produkuje homocysteinę-  może prowadzić ona do miażdżycy.


Photo by Providence Doucet on Unsplash


MLEKO SPRZYJA OTYŁOŚCI
Ze względu na bardzo dużą kaloryczność i zawartość tłuszczu.


PODSUMOWANIE
Zawsze powinniśmy szukać umiaru, w tym, co jemy. Co więcej musimy uważać na znaki od naszego organizmu, ponieważ to on wie, co jest dla niego najlepsze.
Przede wszystkim większość szkodliwości mleka krowiego pochodzi od jego stopnia przetworzenia oraz samych krów, którym podaje się dużą liczbę substancji, które negatywnie wpływają na nasz organizm.
Zawsze istnieją zdrowsze zamienniki- mleko kozie czy owcze oraz mleka roślinne, ale o tych ostatnich więcej będzie w następnym poście.  

Źródła:
-https://goo.gl/F8A8QC
-https://goo.gl/N5QmVc

Komentarze

Popularne posty